Blog

Rekreativci – oprez u sportu

Kod rekreacijskog sporta često se zanemaruje važnost pravilna zagrijavanja prije i opuštanja nakon vježbanja.

U sportskoj terminologiji rekreativac je onaj tko nema takmičarskih ambicija, bavi se sportom zbog zadovoljstva i održavanja kondicije, što ujedno potiče druženje i zabavu, bez pojačana mentalnog i fizičkog opterećenja .

Svima je poznato da pola sata tjelesne aktivnosti dnevno može smanjiti rizike za razvoj nekih oboljenja i utjecati na opću kondiciji. Treba, međutim, naglasiti često zanemareni aspekt kod rekreacijskog sporta, a to je važnost pravilna zagrijavanja prije vježbanja i opuštanja na kraju vježbanja.

Ozljeda se definira kao bilo koja vrsta ozljeđivanja ili oštećenja na ljudskome tijelu, bez obzira na način kojim je izazvana. Može biti prouzrokovana zbog prirode sporta (primjerice, košarkaši često uganu gležanj zbog pogrešna doskoka) ili okolinskih čimbenika (kao što su toplina ili hladnoća). Ozljede mogu bili slučajne, namjerne od druge osobe ili nastaju samoozljeđivanjem.

U fiziološkom smislu naše tijelo ne razlikuje sportsku od nesportske ozljede, odgovor organizma na ozljedu tkiva, kosti, organa ili sistema je uvijek jednak. U pojedinim sportovima veća je učestalost određenih ozljeda zbog pokreta i kretnji koje sportaš izvodi (primjerice teniski lakat) ili učestalih kontakata s drugim sportašima u timskim sportovima (udarci u rukometu). U američkom nogometu pojavnost ozljeda je 100 posto, odnosno svaki će igrač barem jednom u karijeri doživjeti neku vrstu ozljede. Kako je već spomenuto, sve se više rekreativaca uključuje u različite sportske aktivnosti. Neizbježno je da će jednom pretrpjeti neku ozljedu: dijelom zbog nepripremljenosti (loša kondicija, slab kardiovaskularni sustav, precjenjivanje mogućnosti, neodgovarajuća oprema…) i nestručnog vođenja treninga, ali i zbog toga što bavljenje sportom samo po sebi nosi veći rizik od ozljeđivanja (u sportu su ozljede česte).

Rehabilitacija pod stručnim nadzorom

Sve akutne povrede se rjesavaju po pravilu RICE,

  • R – REST odmor
  • I – ICE led
  • C – COMPRESION bandaza elastičnim zavojem
  • E – ELEVATION podizanje iznad nivoa srca

U daljem toku rehabilitacije nakon povrede bilo kod rekreativaca ili sportaša profesionalaca pristupa se individualno pod stručnim nadzorom i po utvrđenim protokolima za svaku povredu.

Promene koje možemo očekivati posle primene određenih procedura fizikalne terapije ( elektroterapija, ultrazvuk, laseroterapija, magnetoterapija, fototerapija ) su poboljšanje cirkulacije, ishrane i trofike tkiva, samim tim sprečavanje zastoja krvi i otoka tkiva. Mogu se ubrzati i regenerativni procesi, kako u pogledu anatomske i fiziološke tako i funkcionalne regeneracije.

Rehabilitacija nakon sportske ozljede često uključuje veći broj različitih stručnjaka ( Fizijatara fizioterapeuta ), koji usko surađuju pod nadzorom trenera i liječnika (kod sportaša) ili samo liječnika (kod rekreativaca). Da bi se ispravio ili zaštitio ozlijeđeni zglob ili struktura, primjenjuju se ortoze i druga zaštitna pomagala, kako bi se rekreativcu pomoglo u postizanju optimalne fizičke spremnosti. Za vraćanje u kondiciju prije ozljede, sportaša/rekreativca često se upućuje u vježbe istezanja i gibljivosti, kako bi se ponovno vratio opseg pokreta u zglobu ili poboljšao postojeći.

Katkad nakon sportske ozljede kod sportaša/rekreativca zaostaje psihološki strah i otežan je povratak prijašnjim aktivnostima, posebice kod alpskog skijanja, to jest spusta. Zato je u rehabilitaciji, uz mentalni trening, naglasak na poticanju sportaša/rekreativca da se vrati prijašnjim fizičkim aktivnostima i nauči izbjegavati situacije koje su prethodile ozljedi.
Izdvojeno iz ponude tretmana

Hidžama

Cuping terapija ili hidžama je stara terapeutska metoda eliminacije nečiste krvi i detoksikacije tijela.

Wine anti-age tretman lica

Vinski eliksir za zrelu i suhu kožu lica, crpi snagu iz grožđa i ulja grožđanih sjemenki u sinergiji sa žitnim klicama i sojom.

Academie tretman – hidratacija lica

Academie scientifique de beaute laboratorija razvila je posebne recepture i formulacije proizvoda...

Partneri salona