Blog

Akupunktura

Akupunktura je dio kineske tradicionalne medicine i predstavlja tehniku liječenja kojom se ubadanjem igala u specifične tačke, centre u koži uspostavlja ravnoteža vitalne energije u tijelu.

Vitalna energija u tijelu teče putem meridijana kojih ima 12 parnih i 8 neparnih, oni su povezani sa unutrašnjim organima i sa površinom tijela.
Ubadanjem u tačke meridijana na površini kože harmonizira se energija,otklanjaju patogeni faktori, jača se imuni sistem, poboljšava cirkulacija, otklanja se stres, ublažavaju bolovi, tretiranjem određenih tački postiže se i sedativni efekat,analgetski i protuupalni efekat.

1979 god. Komisija Svjetske Zdravstvene Organizacije izjednačila je akupunkturu sa svim priznatim metodama liječenja te izdala listu bolesti pogodnih za liječenje akupunkturom.
Akupunkturu u ABC cosmetic Vam pruža Prim.dr.Jasminka Bašić fizijatar-akupunkturolog.

KAKO IZGLEDA TRETMAN AKUPUNKTUROM
Tretman počinje razgovorom doktora akupunkturologa i pacijenta,kako bi se doktor upoznao sa zdravstvenim stanjem i njegovom historijom bolesti on uzima detaljnu anamnezu u toku razgovora, vrši uvid u postojeću medicinsku dokumentaciju pacijenta, i obavlja fizikalni pregled.

U toku tretmana koriste se fine vrlo tanke akupunkturne igle koje su čelične, sterilne, jednokratne , tako da nema opasnosti od infekcije. Broj igala koje se koriste u toku tretmana i dubina uboda ovisi o stanju pacijenta i vrsti oboljenja. U toku jednog tretmana uglavnom se koristi 6 do 12 igala, iako njihov broj može manji ili veči do 20. Igle se ubadaju u tijelo od 2 milimetra do nekoliko centimetara dubine, i ostaju u tijelu od 20-30 min

KOJA OBOLJENJA I BOLNA STANJA TRETIRAMO AKUPUNKTUROM
Kako bi liječenje naših klijenata bilo još uspješnije i potpunije, ABC cosmetic je uveo tretmane akupunkturom kao dokazano efikasnu metodu u liječenju fizikalnih problema i tretmanima bola a sve u cilju prevencije, liječenja i funkcionalnog osposobljavanja bolesnih i povrijeđenih.
Oboljenja i stanja koja se liječe i tretiraju akupunkturom u ABC:

 • LUMBALNI SINDROM (discus hernije)
 • STANJE POSLIJE MOŽDANOG UDARA
 • GLAVOBOLJE
 • GLAVOBOLJE IZAZVANE UPALAMA SINUSA
 • DEGENERATIVNE PROMJENE NA VELIKIM ZGLOBOVIMA( artroze ramenog zgloba, koljenog zgloba i kuka)
 • PERIARTRITIS RAMENA
 • IŠIJAS
 • NEURALGIJE
 • BOLOVI U ZGLOBOVIMA, TETIVAMA, MIŠIĆIMA
 • SPORTSKE POVREDE.
 • BOLNI CERVIKALNI SINDROM (bolovi u vratu ,ramenu)
 • TENISKI LAKAT itd.

Tretmani akupunkturom se mogu sprovoditi samostalno kao osnovna terapija ili u kombinaciji sa fizikalnom terapijom.
Izdvojeno iz ponude tretmana

Hidžama

Cuping terapija ili hidžama je stara terapeutska metoda eliminacije nečiste krvi i detoksikacije tijela.

Wine anti-age tretman lica

Vinski eliksir za zrelu i suhu kožu lica, crpi snagu iz grožđa i ulja grožđanih sjemenki u sinergiji sa žitnim klicama i sojom.

Academie tretman – hidratacija lica

Academie scientifique de beaute laboratorija razvila je posebne recepture i formulacije proizvoda...

Partneri salona